Human Rights Education project is a non-profit organization that encourages grassroots non-governmental organizations to participate in the movement for educating the public about human rights. Organizations do this simply and without cost by adopting a human rights quotation and adding it to their website, letterhead, and brochures. The website contains all necessary information; specialists are available online to assist you.
Human Rights Education in One Line
Početak O projektu Kako sud-
jelovati
Resurs Kontakt


Uvod

Pozadina

Sustina projekta

Savjetodavni Odbor


Pozadina

Edukacija o ljudskim pravima je sve vise prepoznata kao vazna komponenta u promovisanju i zastiti ljudskih prava svjetskih razmjera.. Projekat Edukacije o Ljudskim Pravima omogucava novonastalim organizacijama da stampaju jedan osnovni navod ljudskog prava na stampane materijale koje salju njihovim konstituentima, na njihove veb-stranice, I na druge lokacije. Umjesto da se oslanjaju na vlaede I obrazovne institucije koje bi poducavle ljude o njihovim pravima, ovaj Projekat olaksava gradjanskodrustvenu korist sa vec postojecim zajednickim izvorima prosirujuci informacije o ljudskim pravima.

Ko poducava o ljudskim pravima?

Vlade posvuda su obavezne da vrse edukaciju stanovnistva o ljudskim pravima. Skole imaju obavezu da poducavaju ucenike o ljudskim pravima. Taj sastavni edukacioni process se krece sporo. Sada, da bi edukaciji o ljudskim pravima dali svjezu reputaciju, Projekat Edukacije o Ljudskim Pravima, izravno govoreci kao nevladina organizacija svim ostalim vrstama drugih nevladinih organizacija stupa sa njima u saradnju radi sire edukacije o ljudskim pravima na novoizgradjenom nivou. Mnoge razlicite organizacije u gradjanskim drustvima su u prirodnoj poziciji da nose poruku ljudskih prava, dok u isto vrijeme dostavljaju poruku sopstvene organizacije.

Primjeri

Implementacija Projekta Edukacije o Ljudskim Pravima je jednostavna i izravna. Oragnizacije vrse selekciju relevantnih navoda o ljudskim pravima sto je relevantno njihovoj misiji, ukljucujuci to u njihov stampani materijal. Kako NGO preipremaju novu literaturu, formirajuci veb-stranicu, obezbjedjivanjem novih prihoda, i distribuirajuci brosure sa navodima ovih ljudskih prava, to postaje razumljiva snaga za zastitu I promovisanje prava. Svaka organizacija odlucuje koji navod najbolje pristaje njenim ciljevima. Ucestvovajuci u Projektu za bolje koji konsultuje o tome koji navodi, izvan podrucja navoda ljudskih prava, su podrzani od strane edukatora kako bi pomogli u selekciji njihovih odredjenih navoda. Svaka organizacija bira relevantni navod izmedju medjunarodnih ugovora o ljudskim pravima na snazi. Kada oni prosier ove informacije, oni su spremni da orijentaciono pozovu sve vlade i da uz Ujedinjene Nacije podstaknu i prosier edukaciju o ljudskim pravima.

Implementacija

Implementacija Projekta edukacije o Ljudskim Pravima je izravna. Organizacije biraju navode iz dokumenata o ljudskim pravima koja su relevantna njihovoj misiji I ukljucuju ih u njihov stampani materijal (naprimjer: naslovnice, pamflete, promidzbene majce, veb-stranice itd.). Ukoliko imaju bilo kakvih pitanja prilikom odlucivanja o najprikladnijem navodu, organizacije mogu racunati na pomoc profesionalnih edukatora o ljudskim pravima u selekciji navoda. Publikacijom navedenih ljudskih prava organizacije se postavljaju u blizu saradnju sa medjunarodnom mrezom organizacija o ljudskim pravima i, najvaznije, educiraju i podsticu zajednice da sluze sa poznavanjem njihovih prava po zakonu.

Zasto projekat radi kroz saradnju sa drugim organizacijama?

Novonastale organizacije su nastale na mjestu dobro poznate svjetske mreze u lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i medjunarodnoj umjesanosti. One su prepoznate kao glas naroda cijele jedne populacije ciji bi interesi u suprotnome ostali nerealizovani. Odnosi ovih organizacija su izgradjeni sa njihovim lokalnim populacijama stvarajuci idealnog pokretaca za edukaciju o ljudskim pravima.

Temeljna svrha Projekta je da pomaze novonastalim organizacijama, bilo da su to organizacije za ljudska prava ili ne, da dodju u poziciju gdje lako mogu educirati svoje konstituente o njihovim pravima.

Zavrsna rijec:

  • Postoje ogromni brojevi prvorodjenih organizacija u svakom dijelu svijeta, pocevsi sa tvojim lokalnim.

  • Novonastale organizacije su u odlicnoj poziciji da prenose informacije o ljudskim pravima na svoje clanove i u javnost.

  • Novonastale organizacije su u uzoj vezi sa svojim clanovima, nego sto su to mozda skole, vlade, i druge institucije.

  • Clanovi nastoje da obrate sto vise paznje porukama njihove organizacije.

  • Novonastale organizacije intenziviraju njihovo stajaliste kada postanu dio globalnog kretanja ka ljudskim pravima.

  • I konacno: Vrijeme je da prvorodjene organizacije izloze svoj potencijal za najvaznija ljudska prava u njihovom svakodnevnom radu.

 

The Fund for Peace website

Text-only version (all other languages)

Download the HRE flyer

 

Project Human Rights Education is a project of The Fund for Peace, a non-profit organization based in Washington, D.C. The Fund for Peace works to prevent war and alleviate the conditions that cause war.